fbpx

Arsenie. Viata de Apoi Blog

Arsenie Boca, între „hate” și „love”

  • August 14, 2023

Unul din spectatori a spus la final că prin abordarea aleasă pentru documentar, Alexandru Solomon va avea parte atât de “hate” cât și de “love”. “<Ignore> nu aș vrea să am. Am încercat să mă poziționez între <love> și >hate>. Faptul că suntem împreună aici și nu suntem cu toții de acord, e clar, și e foarte bine, e un pas”, a răspuns Solomon […]

Un articol de Ștefan Both pentru Adevărul, cu ocazia proiecției filmului la Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara (16.07.2023)


Subiectul Arsenie Boca creează astăzi în România o vie dezbatere și controversă. Unii îl adulează, se roagă la el și caută salvare, alții sunt indiferenți, iar alții profită să facă bani de pe urma călugărului. Arsenie Boca a murit de decenii bune, dar privirea sa hipnotizantă încă subjugă masele şi devine un brand profitabil.

Nu este un film despre viața lui Aresenie Boca. E un film despre viața de apoi a călugărului, e despre cultul lui Arsenie Boca. În ce fel se reflectă societatea românească în această icoană, cine suntem, de ce ne este fircă, în ce ne punem speranțele. Filmul este despre ce văd oamenii în el, fiecare îl investește cu altceva, asta e lucrul fascinant la acest mit să-i spunem. Am încercat să țin o linie de mijloc, pe de o parte să respect credința oamenilor, e un dept fundamental, pe de altă parte să încerc să văd cum această construcție în jurul personajului real e manipulată și devine material pentru tot felul de conspirații. Filmul încearcă să descifreze un pic ce ce văd oamenii în el și de ce au această nevoie”, a declarat regizorul Alexandru Solomon.

“Conspirațiile oferă un fel de explicație foarte simplă a lumii”

Regizorul Alexandru Solomon pornește pe urmele călugărului într-un pelerinaj la Prislop, cu personaje alese de el, dar care își joacă practic propriile rolurile. Ies la iveală caracteristicile celor care-l adulează pe Arsenie Boca. Unii sunt conspiraționiști, naționaliști, alții oameni simpli, ori cu facultate.

Printre cei care merg în pelerinaje la Arsenie Boca sunt oameni din toate categoriile sociale și de vârstă. Nu seamănă cu aceste clișee din media, că sunt femei în vârstă, nevoiași și așa mai departe. Am mers în pelerinaje timp de trei ani, ca să mă documentez pentru film, și am văzut că sunt oameni de educație și vârste complet diferite. Am putut să văd multă dezamăgire la acești oameni, e multă frică, multă teamă de viitor și de necunoscut, lucrurile s-au complicat și cu pandemia, acum cu războiul. Din păcate societatea românească îi și lasă pe cei mai slabi și neajutorați de izbeliște, iar cultul ăsta le dă senzație de comunitate. Nu discutăm dacă e bine sau rău, dar poate că ar trebui să investim în spitale și în școli, în azile, în rețeaua umanistă de susținere a oamenilor, să nu așteptăm să vină totul din cer. Conspirațiile oferă un fel de explicație foarte simplă a lumii, rezolvă așa rapid niște lucruri care altfel sunt foarte complexe”, a mai spus Solomon.

Citește tot articolul lui Stefan Both aici:

Movie, TV Show, Filmmakers and Film Studio WordPress Theme.

Press Enter / Return to begin your search or hit ESC to close

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.