fbpx

Fenomenul Arsenie Boca

Aici un scurt documentar cu primul jurnalist care a scris despre Arsenie Boca dupa 1989:

Și totuși cum s-a ajuns aici, de ce un părinte îndepărtat din mănăstire în 1959, despre care nu s-a vorbit public aproape deloc timp de 40 de ani, devine „peste noapte” o figură salvatoare de primă mărime nu numai în sud-vestul Transilvaniei, unde a fost activ, ci în întreaga Românie? Vom încerca să mergem înapoi pe firul faptelor către anii 1999-2000 când apar primele articole despre Arsenie Boca. sprijiniți de jurnalistul care a fost implicat în redescoperirea acestei figuri. Vom încerca să înțelegem alături de el de ce a câștigat Arsenie Boca competiția cu oricare dintre ceilalți monahi despre care se vorbea intens în anii 90, care au și astăzi aura lor, dar au rămas în urmă între timp. Ce avea Arsenie Boca în plus? / Un bonus al filmului „Arsenie. Viața de apoi” Regia: Alexandru Solomon / Imaginea: Tudor Platon / Filmat în 2021 / 21 minute.

Watch here a video-dialogue with the first journalist that wrote about Arsenie Boca after 1989.

At the beginning of 1999, Ilie Tudor published the first article about Arsenie Boca in the Romanian central press. This was long before pilgrimages to Prislop became a mass phenomenon and the church accepted him. In this dialogue with Ilie Tudor, we understand how Arsenie Boca became a national landmark, but also how the experience of those years and the dramatic life trials he went through changed the young journalist at the time. / A bonus of the film ``Arsenie. An Amazing Afterlife`` / Directed by Alexandru Solomon / Photographed by Tudor Platon / Filmed in 2021 / 21 minutes.

Cum a aparut fenomenul Arsenie Boca?

Ilie Tudor, jurnalist

La începutul anului 1999, Ilie Tudor a publicat primul articol despre Arsenie Boca din presa centrală românească. Articolul a apărut în numărul 354 din revista „Formula As” și este primul dintr-o serie pe care Ilie Tudor le-a scris în următorii 4-5 ani, cu mult înainte ca pelerinajele la Prislop să devină un fenomen de masă. Jurnalistul a declarat că a fost inspirat de Daniil Stoenescu, astăzi episcop, pe atunci preot la Densuș. Începând cu numărul 387 al Formulei AS, Ilie Tudor a început să publice mărturii despre Arsenie Boca ale unor țărani din zona Făgărașului. Așa au început să apară relatări despre presupusele miracole înfăptuite de Arsenie Boca. Abia din 2004-2005 încep să apară alte culegeri de interviuri despre părintele Arsenie (culese de ASCOR / Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din Cluj), iar tot atunci începe și Daniil Stoenescu să îl promoveze public. Din perspectiva lui Ilie Tudor: „La finalul anilor 90, mii de oameni știau de Arsenia Boca, fie că erau din Prislop, București sau Țara Făgărașului. Tot atunci, disperarea socială era atât de mare, încât era nevoie de un miracol. A fost nevoie de câteva scântei, lansate de un puști din presă, sub forma câtorva articole... După un sfert de secol, cu mii de articole, zeci de cărți și zeci de mii de pelerinaje, părintele Arsenie Boca, dacă ar fi inclus într-un sondaj de popularitate sau încredere, ar uimi. La 34 de ani după moartea sa!”

Blog-ul lui Ilie Tudor

  • July 14, 2023

Numele meu este Tudor Ilie, sunt ziarist la „Formula AS” și am primit la redacție un mail de la un regizor, Alexandru Solomon, că vrea...

Pelerinii se confesează

„Îl privesc ca pe un om ca noi toți ceilalți...”
Claudia
A apărut Părintele Arsenie și mi-a spus “hai cu mine, am nevoie să-ți fac niște ajustări...”
Mariana
„Chiar dacă este un efect placebo, lumea crede...”
Natalia
„Mă simt doar puțin trist că oamenii nu pun la îndoială anumite lucruri...”
Cosmin
„Îmi pun întrebarea de ce Biserica Ortodoxă nu-l canonizează...”
Tanța
Movie, TV Show, Filmmakers and Film Studio WordPress Theme.

Press Enter / Return to begin your search or hit ESC to close

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.